ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZZJZ: U TOKU VIKENDA SMANJEN BROJ PREGLEDA U COVID AMBULANTI I OPŠTOJ BOLNICI PIROT

Kako je danas saopštio Zavod za javno zdravlje u Pirotu, na teritoriji Pirotskog okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 319 slučajeva oboljevanja od covid19 virusa, u Pirotu 215, Babušnici 31, Beloj Palanci 69 i  Dimitrovgradu 4. Tokom vikenda, konačno je zabeležen pad broja pregleda u COVID ambulanti u Tijabari i Opštoj bolnici Pirot. Ipak, epidemiolozi apeluju da se i dalje svi građani pridržavaju svih mera predostrožnosti uz konstataciju da je situacija pod kontrolom i stabilna, ali je i dalje nepovoljna. 

Od početka epidemije do 27.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2898 briseva na RT-PCR. Za 31 uzorak se čekaju rezultati.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 319 osoba: u Pirotu 215, Babušnici 31, Beloj Palanci : 69 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 27.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 25.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 40 uzorka, od kojih je 10 pozitivno na Covid-19, i to 3 lica iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada i 6 iz Bele Palanke (25% pozitivnosti).

Više od dve trećine zaraženih je već izlečeno. Sva lica potrđenana COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici . Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 8 obolelih pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenju u KC Niš nalazi se 5 osoba.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. U toku vikenda je smanjen broj pregleda u Covid ambulanti, kao i broj pregleda i prijema u Opštoj bolnici Pirot.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom.

Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca I poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koje se primenjuju od 17.07.2020. na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

B.L.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *