ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZZJZ PIROT: U POSLEDNJOJ NEDELJI ZABELEŽEN PAD BROJA OBOLELIH. NEOPHODNO I DALJE POŠTOVATI MERE PREVENCIJE! DANAS UZORKOVANA 23 BRISA

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
24.08.2020.g. PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 24.08.2020.g. na području Okruga ukupno su uzorkovana 3422 brisa na RT-PCR. Danas su uzorkovana 23 brisa koji su poslati u IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih u Okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 365 osoba: u Pirotu 245, Babušnici 36, Beloj Palanci : 80 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 24.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 22.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 25 uzorka od kojih je jedan POZITIVAN iz Babušnice.

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 209 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-136, Bela Palanka-60, Babušnica-10 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (47 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot danas nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom na covid infekciju. U prošloj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prethodnu nedelju je u opadanju (oko 30% su prvi pregledi a 70% kontrolni) .

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje NESIGURNA, ali stabilna. U POSLEDNJOJ NEDELJI REGISTRUJU SE SPORADIČNI (pojedinačni) SLUČAJEVI I PAD BROJA OBOLELIH, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Republici Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.
Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru (nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *