ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZZJZ PIROT: OD 40 UZORAKA 10 POZITIVNO NA COVID 19 NA PODRUČJU OKRUGA

Od početka epidemije do 25.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2889 briseva na RT-PCR.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 319 osoba: u Pirotu 215, Babušnici 31, B.Palanci 69, Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 25.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskogokruga.

Na dan 25.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 40 uzoraka, od kojih je 10 pozitivno na Covid-19, i to 3 lica iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada i 6 iz Bele Palanke (25% pozitivnosti).

Više od dve trećine zaraženih je već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težinekliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici . Članovi njihovih porodica su takođe uizolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 8 obolelih pod sumnjom na covidinfekciju. Na lečenju u KC Niš nalazi se 5 osoba.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva je samo vrh ledenog brega, jer detaljnim epidemiološkim ispitivanjem otkrivaju se porodične epidemije, kao i daleko veći broj obolelih u odnosu na broj testiranih i potvrđenih.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, zbog povećanog broja pregleda u Covid ambulanti, visokog procenta pozitivnosti testova (od 20% do 40%), prijema na stacionarno lečenje i ostalih pokazatelja.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom,moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom.

Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.
Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih meraKriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koje se primenjuju od 17.07.2020. na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Pirot

izvor: plusonline.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *