ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZZJZ Pirot: Epidemiološka situacija se pogoršava! Od 10 uzoraka, četiri pozitivna na COVID19

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
24.10.2020.g. PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 24.10.2020.g. na području okruga ukupno su uzorkovana 3953 brisa na RT-PCR. Na dan 23.10.2020.g. iz laboratorije VATRENO OKO iz Niša stigli su rezultati za 10 uzorka, od kojih su ČETRI POZITIVNA.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 390 osoba: u Pirotu 266, Babušnici 38, Beloj Palanci 82; Dimitrovgradu 4.

Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.


U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 11 novoobolelih laboratorijski potvrđenih, ali epidemiološkim ispitivanjem otkriveno je još obolelih unutar porodica laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u bolničkoj ili kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica (27 lica je u izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u KOVID ambulantama na području okruga.

Epidemiološka situacija u okrugu se u toku ove nedelje pogoršava, NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i  oboleličlanovi porodica.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se tri osobe sa pneumonijom od kojih je jedna sumnja na COVID-19, dve Covid pozitivne osobe su danas prebačene u Klinički centar Niš.

Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen- zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru)

POTREBNOJE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE MERE PREVENCIJE.

Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade R. Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i okrugu.

Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.

Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnihmera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu….

U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.

*Saopštenje ZZJZ Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *