Drugi pišu

ZORAN VELIČKOVIĆ: DRUŠTVU SUDIJA SRBIJE – OTVORILI STE PANDORINU KUTIJU

U odgovoru Društvu sudija Srbije, direktor RTV Vranje Zoran Veličković kaže:

Drago mi je što je, doduše sa zakašnjenjem, ipak stigla reakcija Društva sudija Srbije, udruženja koje se, ničim izazvano, prepoznalo i legitimisalo povodom mog javnog nastupa. Žalosno je što svoje saopštenje nisu prosledili meni i RTV Vranju, a tiče se isključivo nas, već prve informacije dobijam iz nekih drugih glasila. Ovom prilikom, još jednom podsećam, iako sam to već rekao u prethodnom javnom nastupu, moje reči se ne odnose na sve sudije, a po najmanje na pravosudni sistem, već samo na one koji su se prepoznali. A ako nisu, pomoći ćemo im našim daljim objavama i istraživanjem, stoji u odgovoru Veličkovića.

Koristim priliku da se javno izvinim svim časnim, poštenim, odgovornim sudijama, profesionalcima za koje mislim da su u većini, jer se moje reči ne odnose na njih.

Elem, ovaj moj javni nastup i svi sledeći imaju za cilj da ukažu na vrlo osetljiv društveni problem dvostrukih aršina, zloupotrebe prava i sprege poslednje reforme pravosuđa, bivših političara i takozvanih nezavisnih medija, te me raduje kad vidim ko je sve preneo saopštenje Društva sudija Srbije. A preneli smo ga i mi, iako nam ga niste poslali. No krenimo redom:

Kažete neprimerene i protivpravne izjave direktora RTV Vranje od 15.10.2020. godine u delu u kome je, nezadovoljan konkretnom sudskom odlukom, na omalovažavajući način komentarisao rad sudija u Vranju. Apsolutno ste u pravu. I po mojim vrednosnim kriterijumima, moja izjava je neprimerena uz korišćenje vokabulara koji nije svojstven ni meni ni RTV Vranju. Zbog takvih reči i vokabulara podneo sam privatnu krivičnu tužbu, da me zaštitite od takvih pisanija o meni i mom privatnom preduzeću duži niz godina, ali umesto sudske zaštite dobio sam presudu koja ozakonjuje pisanje notornih laži, uvreda i kleveta u medijima, na čemu sam vam zahvalan. Time ste otvorili Pandorinu kutiju i omogućili da svi mi, a ne samo odabrani, možemo da se koristimo tim istim sredstvima i stilom u medijima. Vi ste svojom presudom rekli da je to dozvoljeno i da nije krivično delo. Pa ako nije, kada se godinama koristi protiv mene, vlasnika privatnog biznisa koji je ugrožen, a ne nekog ko obavlja javnu funkciju kao i drugih časnih i poštenih građana, što bi onda pojedine sudije koje obavljaju vrlo odgovornu i osetljivu javnu funkciju, bile izuzetak?

Budite sigurni da svojim delovanjem neću ugroziti nezavisnost i samostalnost sudske vlasti, ali ću i dalje o nekim skandaloznim presudama pojedinih sudija koristiti reči i stil pisanja protiv kojih sam istinski, ali ste, podsećam, vi rekli da je u redu tako se izražavati. Iz brojnih reakcija vidim da je delotvorno i izaziva gnev kad zaboli.

Iz vašeg saopštenja ne razumem sledeće: Kako to nastavljam sa praksom vređanja i omalovažavanja sudija kada je to bilo prvi put da se na takav način obraćam javnosti? Ipak ste u pravu, tek ću. Ili ste možda mislili na medij koji sam tužio, koji nije štedeo ni sudije ni pravosudni sistem u mnogim ranijim objavama? Međutim, nešto se ne sećam da ste i onda reagovali. Ali ako je ovo samo zakasnela reakcija koja se odnosi i na njih, onda vas podržavam. Nikad nije kasno za ispravljanje ličnih propusta.

Nije mi jasno ni kako sam to ugrozio nezavisnost i samostalnost sudija, ako tokom procesa nisam ni javno ni privatno komentarisao sudski proces, dok je druga strana u svom mediju prenosila detalje u toku samog procesa? Oglasio sam se tek po odlučivanju u drugostepenom postupku, a sudsku presudu ću tek komentarisati iz svih aspekata, te se nadam da mi to pravo nećete uskratiti.

Što se tiče nepoverenja građana u sudsku vlast, ona može biti samo posledica ovakvih sramnih presuda, a hvala vam na ideji „vrlo rado ćemo pozvati naše slušaoce i gledaoce da svojim ličnim primerima potkrepe trenutno stanje u pravosuđu“.

Sa velikim zadovoljstvom pridružujem se vašem pozivu Visokom savetu sudstva da ovim povodom reaguje u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima u cilju obezbeđivanja poštovanja pravnog sistema i zaštite ugleda Republike Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva i u tome će imati moju punu podršku i svih mojih medija, ali ne i podršku za rad nečasnih sudija i ozakonjenje sramnih, da sramnije ne mogu biti, presude takvih sudija.

I na kraju da vas podsetim i zamolim, da imate u vidu i da je sloboda medija i izražavanja našom pravnom normom zagarantovana za sve. Ili grešim? Možda je ona, ipak samo privilegija odabranih i zaštićenih?

izvor i foto: rtv-vranje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *