ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZBOG CURENjA AMONIJAKA, VANREDNA SITUACIJA U PIROTU

Na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han juče oko 17 časova i 30 minuta, došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, saopšteno je iz MUP-a. Tom prilikom došlo je do curenja i velike koncentracije gasa u atmosferi.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sinoć je proglasio vanrednu situaciju u Pirotu i za danas je otkazana nastava u prvoj smeni u svim pirotskim školama i obustavljen rad u institucijama, dok je za drugu smenu u školama preporučena onlajn nastava.

Još od sinoć su za saobraćaj zatvoreni autoput i magistralni put između Pirota i Bele Palanke, a vozila se preusmeravaju preko sela Ponor.

Posle nove sednice gradskog štaba za vanredne situacije, održane jutros, održana je konferencija za medije, kojoj je govorio i ministar saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić saopštio je da je situacija pod kontrolom, ali da nije potpuno sanirana.

Tri porodice, koje žive veoma blizu mesta nesreće, su evakuisane, zbog njihove bezbednosti. Ljudi na teritoriji grada su bezbedni, a izvršena su i merenja koncentracije amonijaka na više lokacija u Pirotu.

Iako je sinoć postojala pretpostavka da je jedna od cisterni pala u reku Nišu, to se, na svu sreću nije desilo, rekao je Vasić.

Autoput i magistralni put će ostati zatvoreni do daljeg, dok se steknu bezbednosni uslovi za normalizaciju saobraćaja, naglasili su Vasić i ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je najavio i da će do juna meseca 2023. godine biti započeti radovi na rekonstrukciji pruge od Niša do Dimitrovgrada.

Boban Stavanović, zamenik načelnika sektora za vanredne situacije je na konferenciji objasnio da su pripadnici sektora tokom noći došli do mesta iskliznuća vagona iz šina i objasnio kakvu su situaciju zatekli.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je još jednom naglasio da će odluke o vraćanju učenika u škole i o normalizaciji rada institucija i organizacija krizni štab donositi na osnovu instrukcija stručne komisije.

N.S.

foto i video: TV Pirot, Plusonline, Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *