ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Za sada bez popuštanja epidemioloških mera, možda posle 8. maja

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović istakao je da u skladu sa epidemiološkom situacijom, u ovom trenutku, ne možemo govoriti o popuštanju mera.

„Možemo govoriti o velikom popuštanju tek kada brojke budu mnogo manje. Posle 8. maja ćemo ublažavati mere. To znači da će restorani i kafići zatvorenog tipa moći da rade“, jasan je Tiodorović.

Pozvao je građane da poštuju mere tokom praznika.

„Verujem da svi želimo da izbegnemo scenario za Sretenje, kada smo imali lepo vreme, ali i nepoštovanje mera što je dovelo do povećanja broja zaraženih. Izbegnimo taj scenario sad“, izjavio je.

On je apelovao na ljude da se vakcinišu i poručio da su upravo nevakcinisani u bolnicama.

„Preko 90 odsto pacijenata koji su sada u kovid bolnicama su nevakcinisani. Ovaj podatak ističemo u prvi plan da bi svima bilo potpuno jasno. Fatalno završavaju najčešće nevakcinisani“, upozorio je Tiodorović i dodao da je u populaciji iznad 75 godina skoro 50 vakcinisano sa obe doze, dok je problematično radno aktivno stanovništvo. „Najviše pratimo kovid bolnice i prve preglede. U kovid bolnicama ima manje pacijenata i ima podataka da se više otpusti nego što se primi“, izjavio je Tiodorović, ali uz upozorenje da su i dalje visoki brojevi pacijenata na respiratorima, kao i smrtnih slučajeva.

Osvrnuo se i na proizvodnju ruske vakcine u Srbiji.

„Proizvodna ‘sputnjika ve’ na Torlaku ide dobro. To će se pokazati kao izvanredan potez. Moći ćemo da je ponudimo i regionu i na taj način pokažemo koliko je Srbija napredovala u kratkom periodu“, izjavio je.

Negirao je navode o „pobedi nad koronom“ i istakao da nema nikakvog trijumfa dok o tome ne odluči Svetska zdravstvena organizacija.

Što se tiče povlastica za vakcinisane, Tiodorović ističe da je to pitanje onoga što dozvoljavaju Ustav i zakoni o ljudskim pravima.

„Recimo da vakcinisani smeju da idu na utakmice ili koncerte. Ipak, verovatno to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko iz zdravstvenih razloga nije primio vakcinu, i njemu morate obezbediti neke benefite, naravno uz negativan PCR test. Sve to zahteva pravni i etički pristup“, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o povratku publike na sportska dešavanja.

„Nije bilo reči o tome. U svim krugovima se o tome razmatra, ali moram da ponovim – sačekajmo da prođu praznici. Tada nam treba od 10 do 14 dana da procenimo situaciju. Ali zašto da ne, u nekom trenutku“, zaključio je Tiodorović.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas moguće otvaranje ugostiteljskih objekata.

„Uslediće uskoro veće otvaranje, radiće nam ugostiteljski objekti, sad tu ima mnogo različitih ideja – da li samo za vakcinisane ili za sve. Ja razumem lekare, ali da bismo pravili pozitivnu diskriminaciju možete da prekršite Ustav, a nisam voljan da tek tako prekršim Ustav koji kaže da su svi građani ravnopravni, pa ne možete nekom da kažeš ‘Ti možeš da uđeš’, a drugome ‘Ne možeš da uđeš u restoran’, tako da je u svakom slučaju moja molba da se vakcinišete“, zaključio je.

b92.NET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons