ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ZA 100 MINIRANJA – 165 TONA EKSPLOZIVA KOD GRADINJA

Na useku kod Gradinja u utorak je obavljeno jubilarno 100. miniranje otkako je glavni izvođač na ovom delu trase istočnog kraka Koridora 10 grčka kompanija Aktor.

– U proteklih 11 meseci izminirano je 325 hiljada kubika čvrste stenske mase, što predstavlja preko 400 hiljada kubika stenske mase u rastresitrom stanju. Ukupno je urađeno preko 26 kilometara presplitinga, a ugrađeno je više od 165 hiljada tona eksploziva – izjavio je za RT Caribrod Đuro Bursać, glavni inženjer bušačko-minerskih radova kod Gradinja iz beogradskog preduzeća „Eksplozivi Rudeks“, koje za potrebe Aktora izvodi ove radove.

Bursać je najavio da je do završetka bušačko-minerskih radova kod Gradnja ostaje 20-ak miniranja, a imajući u vidu da se miniranje vrši 3 puta nedeljno, jasno je da će ovi radovi biti izvođeni još oko dva meseca.

To, međutim, neće ometati ostale radove, koje kod Gradinja sa svojim podizvođačima izvodi Aktor. Grčka kompanija je pored dobrog dela leve strane autoputa posle mosta 6, počela i izgradnju devijacije, kojom će saobraćaj biti usmeren pored buduće trase na petlju Gradina. Završetak ovog dela radova, a samim tim i puštanje u saobraćaj 30 kilometara potpuno novog autoputa od Pirota do granice, očekuje se u narednih 20-ak dana.

 

 

D.J.

foto i video: Danijel Zarkov, Bojan Gligorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *