ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

VLADA USVOJILA NOVE MERE – ŠTA OD PONEDELJKA OSTAJE ZAKLJUČANO, A ŠTA MOŽE DA RADI I POD KOJIM USLOVIMA

Vlada Srbije saopštila je da od ponedeljka u 6 ujutro ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri. Objekti prodaje hrane i ustanove kulture mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, uz poštovanje propisanih mera, odlučila je Vlada.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od ponedeljka, od 6 časova ujutru, saopštila je Vlada Srbije.

Od ponedeljka, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri.

Pojačan nadzor poštovanja mere dozvoljenog prostora po osobi

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

“Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi”, piše u saopštenju.

To znači, kako se precizira, da ukoliko prodavnica ili frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba.

Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napominje da će od ponedeljka ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno.

Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

foto: arhiva infobiro.tv

rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *