ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

UPIS PRVAKA ZA NAREDNU ŠKOLSKU GODINU

Upis prvaka za narednu školsku godinu u Srbiji počeo je u predviđenom terminu, 1. aprila. U osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovgradu, testiranje dece za prvi razred, počelo je danas.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, a ove godine su to deca rođena od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Sva dokumenta potrebna za upis u osnovnu školu – Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o pohađanju predškolskog programa, Dokaz o lekarskom pregledu deteta, Dokaz o prebivalištu roditelja – uprava škole nabavlja službenim putem. Pre dve godine preko Portala eUprava roditeljima je omogućeno da elektronskim putem upisuju svoje prvake, ističe direktor osnovne škole, Katarina Simeonov.

Dete se u prvi razred upisuje nakon provere spremnosti za polazak u školu. Ispitivanje deteta vrši psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standarnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog ministarstva. U dimitrovgradskoj osnovnoj školi na testiranju kod psihološko-pedagoške službe zatekli smo pričljivu Atinu Rangelov.

Nekoliko godina unazad brojka prvaka u dimitrovgradu je uobičajena i uglavnom je to oko pedeset đaka, ističe Simeonova.

Ovom prilikom direktorka je zamolila roditelje prvaka da razmisle po kom modelu žele da im se deca školuju.

Prilikom upisa prvaka u Dimitrovgradu, roditelji su dužni da se izjasne na kom jeziku će njihovo dete slušati nastavu, odnosno za jedan od tri ponuđena modela obrazovanja, kako bi posle upisa mogli da na vreme poruče i nabave adekvatne uđžbenike, zaključila je Simeonova.  

D.V.

foto: Miki Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *