ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

Ukinuto vanredno stanje, vanredne mere ostaju

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije. To znači da nema više policijskog časa, ali ostaju neke vanredne mere koje su donete zbog epidemije koronavirusa.

Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa proglašeno je 15. marta trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.
Premijerka Ana Brnabić rekla je danas na sednici Skupštine da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja.
Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.
Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.
Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.
Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.
Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.
rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *