Ukidanje vanrednog stanja na dnevnom redu Skupštine, proslava Đurđevdana u krugu porodice

U Srbiji je koronavirusom zaraženo ukupno 9.677 osoba, dok je 200 preminulo od kovida 19. Poslanici u Skupštini razmatraju Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja. Policijski čas biće na snazi i danas.

 

Kon: Nastaviti izbegavanje kontakata

Vanredno stanje se ukida, ali vanredne mere ostaju. Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da treba da nastavimo da izbegavamo kontakte, posebno stariji od 65 godina i hronični bolesnici.

„Svi ti kontakti omogućavaju virusu da opstane, što ih manje imamo manja će biti i kraće će trajati njegova cirkulacija u ovom talasu“, poručuje Kon i dodaje da ne treba mnogo da menjamo ponašanje.

 

Policijski čas i danas počinje u 18 sati

Policijski čas i danas, na Đurđevdan, počeće od 18 sati i trajaće do sutra u 5 ujutru. Preporuka epidemiologa je da se današnja slava proslavi u krugu porodice. 

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je drugu sednicu parlamenta za vreme vanrednog zasedanja, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

 

Kisić Tepavčević: Preporuke su da do 31. maja nema bioskopa, pozorišta…

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da, iako prestaje vanredno stanje i život počinje da se vraća u normalne tokove, Krizni štab je dao preporuke Vladi Srbije da pojedine zabrane ostanu na snazi. Među njima su da bioskopi i pozorišta ostanu zatvorena do 31. maja i da se sportski događaji sa publikom do tada ne održavaju.

Kisić Tepavčević je u izjavi Tanjugu rekla da i do 31. maja neće biti klasičnog oblika nastave u školama i visokoškolskim ustanovama, ali da će od 1. juna vrata fakulteta biti otvorena za studente koji polažu ispite ili završavaju pojedine laboratorijske vežbe.

„Kada je u pitanju naša najstarija populacija, koja se savesno i odgovorno ponašla u prethodnom periodu, što je direktno doprinelo smanjenju broja obolelih kod te grupe građana, bitno je naglasiti da su tu najsnažnije preporuke za dalje pridržavanje svih mera prevencije, koji uključuju fizičko distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ističe da se ukidanjem vanrednog stanja ukida i zabrana kretanja za starije od 65 godina, ali da će svako od njih individualno procenjivati rizik.

Kisić Tepavčević navodi da će Krizni štab predložiti i da se za starije od 65 godina odrede dva termina nedeljno za kupovinu, najverovatnije u jutarnjim satima, ali da će, svakako, do prodavnice moći u bilo koje doba dana.

Kada je reč o pravilima ponašanja u zatvorenim prostorima, podseća Kisić, propisana su za sve objekte pojedinačno – teretane, restorane i kafiće, frizerske i kozmetičke salone.

Govoreći o okupljanju na otvorenom prostoru, ona navodi da će na otvorenom prostoru maksimalno biti dozvoljeno 20 ljudi, a da će Krizni štab, u zavisnosti od epidemiološke situacije, taj broj smanjivati ili uvećavati.

Prema njenim rečima, svi epidemiološki indikatori u prethodnom periodu su pokazali da je došlo do slabljenja virusa u populaciji, među kojima su, navodi, kontinuirani pad broja pozitivnih na virus korona, sve manja učestalost težih formi bolesti, sve više asimptomatskih oblika bolesti i produženje inkubacionog perioda.

„Svi ovi pokazatelji se kontinuirano održavaju prethodnih dana i nedelja, tako da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja. Međutim, napominjemo da je ovaj virus i dalje prisutan u našoj populaciji, i bez obzira što je njegova aktivnost oslabila, trebalo bi i dalje da se pridržavamo svih mera prevencije kako bi smanjili verovatnoću zaražavanja i daljeg prenošenja“, zaključila je Kisić Tepavčević.

rts-tanjug

photo: rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons