ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

UČENICI GIMNAZIJE I OSNOVNE ŠKOLE UČESTVUJU U PLANIRANJU LOKALNOG BUDŽETA

Dimitrovgrad će u saradnji sa USAID-om omogućiti učenicima gimnazije i osnovne škole da učestvuju u javnoj raspravi o planu budžeta za 2021. godinu.

Prvi put, učenici će moći da predlože projekte i glasanjem, odaberu one za koje smatraju da će im biti najkorisniji tokom rada i boravka u školi. Pobednički predlozi biće zatim, uključeni u projekciju gradskog budžeta, objašnjava Leopold Rolinger.

“Glavni cilj projekta je da naučimo mlade ljude da su pare kojima naše vlasti raspolažu, ustvari pare svih nas” – dodaje Rolinger.

Osim dimitrovgradskih učenika, u projektu učestvuju srednjoškolci iz još 26 srednjih škola, iz Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Kragujevca i Sombora. Oni će biti neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnih budžeta tokom ove godine.

Direktorka Osnovne škole “Hristo Botev”, Katarina Simeonov, nije krila zadovoljstvo što je lokalna uprava prepoznala značaj ovakvih projekata i uključila i osnovnu školu, kao prvu u Srbiji, u ovakav projekat.

Program participativnog budžetiranja je u Srbiji relativno nov mehanizam za kreiranje i sprovođenje javnih politika na lokalnom nivou. Jelena Đorđević, članica opštinskog veća, kaže da je sam cilj ovakvog projekta aktivnije uključivanje građana u proces donošenja odluka, kao i povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave.

Ovo je odlična inicijativa kroz koju bi mogao veći broj ljudi da se uključi i da na ovakav način pomogne da Dimitrovgrad što ravnomernije raspodeli svoj budžet.

A.K.

foto: Danijel Zarkov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *