ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

U VRHU SMO EPIDEMIJSKOG TALASA! VANREDNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

DNEVNI  IZVEŠTAJZZJZ PIROT  ZA COVID 19

22.12.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

U VRHU SMO EPIDEMIJSKOG TALASA! VANREDNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Na današnji dan registrovano je ukupno 68 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 54, Dimitrovgrad 2, Bela Palanka 9 i Babušnica 3 i preminula su šest bolesnika u OB Pirot.

          Danas je poslato 37 uzoraka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2559 osoba: u Pirotu 1562, Babušnici 289 , Beloj Palanci 423, Dimitrovgradu 285. Od početka epidemije do danas registrovano je 91 umrlo lice sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 22.12.2020. preminulo je 60 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. Svakog dana povećava se broj zaraženih zapošljenih u zdravstvu.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 152 lica a ukinuta za 93 (potvrđeni i kontakti).

Juče, 21.12.2020. je obavljeno 479 pregleda od kojih je 106 prvih i 373 kontrolnih. (29% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 80 bolesnika (54 iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada, 8 iz Babušnice, 8 iz Bele Palanke). Preminulo je šest bolesnika (2 iz  Pirota, 2 iz Dimitrovgrada i 1 iz Bele Palanke i 1 iz Doma za stare Dmg ).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK IZUZETNO VISOK!!!

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *