ВЕСТИ

U prethodnom danu još četiri pozitivna na području Okruga. Trenutno oko 60 aktivnih slučajeva

Do 19.07.2020. ukupno je uzorkovano 2.745 briseva na RT-PCR, od kojih je testirano 2.657 uzoraka.
Dostavljeni su rezultati za 13 uzorka od kojih su 4 pozitivna (4 iz Bele Palanke). Od početka epidemije na području Okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 285 osoba: Pirot  202, Babušnica 30, Bela Palanka 50, Dimitrovgrad 3.
Od 10.06.2020. do 19.07.2020. registrovano je 129 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz 111 porodica. Među potvrđenima je više od polovine oporavljeno i 60 aktivno. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica.

BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH JE SAMO VRH LEDENOG BREGA. I dalje je registrovan veliki broj pregleda u COVID ambulanti. U subotu 18.07.2020. obavljeno je 40 pregleda u covid ambulanti, od kojih je 80% sumnji na covid infekciju.
Četri lica sa područja Okruga su hospitalizovana u KC Niš. Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalaze tri obolela pod sumnjom na covid infekciju.
Epidemiološkim ispitivanjem otkrivaju se porodične epidemije, kao i daleko veći broj obolelih u odnosu na broj testiranih i potvrđenih.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PIROTU JE I DALJE NEPOVOLJNA ali POD KONTROLOM I SAMO UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU!!! DA SITUACIJA NE IZMAKNE KONTROLI NEOPHODNO je POŠTOVATI SVE MERE ZAKLJUČKA KRIZNOG ŠTABA VLADE REPUBLIKE SRBIJE za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 od 15.07.2020., koje se primenjuju od 17.07.2020.
1. Zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 10 lica
2. Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru između okupljenih lica mora da postoji rastojanje od najmanje 1,5m, odnosno na svaka 4m2 može biti prisutno jedno lice.
3. Na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitne maske. Roditelji maloletne dece i dece sa posebnim potrebama dužni su da obezbede da deca nose zaštitnu masku.
4. Preporučuje se nošenje zaštitne maske na svim javnim mestima na otvorenom prostoru. Na javnim mestima na otvorenom prostoru na kojima nije moguće obezbediti rastojanje odnajmanje 1,5m, odnosno jedno lice na svaka 4m2, kao što su stajanje u redu ispred
prodavnica, vozna stajališta i sl., 

NOŠENJE MASKE JE OBAVEZNO

SVAKO LICE KOJE DOBIJE SIMPTOME AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE TREBA DA SE IZOLUJE OD ČLANOVA PORODICE I SVIH OSTALIH.
PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OD NAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom)
VIRUS INTENZIVNO CIRKULIŠE U POPULACIJI

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *