U ORGANIZACIJI PORTALA FAR, BUGARSKE AMBASADE U BEOGRADU I MISIJE OEBS-A U SRBIJI ODRŽAN OKRUGLI STO JAVNO INFORMISANJE NA BUGARSKOM JEZIKU

U organizaciji Internet portala Far, Misije OEBS-a u Srbiji i Ambasade Republike Bugarske, sutra će u sali Edukativno-obrazovnog centra biti održan okrugli sto na temu “Javno informisanje na bugarskom jeziku”. Cilj skupa  bio je da se sagleda trenutna situacija javnog informisanja na bugarskom jeziku, kao i da se, kroz konstruktivan razgovor formiraju predlozi za poboljšanje informisanja.

Brojne učesnike i goste pozdravio je u ime organizatora Slaviša Milanov, a u ime grada domaćina predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov. Učesnicima okruglog stola obratili su se i predstavnici resornog ministarstva i novinarskih udruženja, a učešće su uzeli i predstvanici lokalne samouprave i medija, koji izveštavaju na bugarskom.

Sastanku u Edukativno obazovnom centru nije prisustvovao  predsednik Nacionalnog saveta bugarske manjine Stefan Stojkov, na šta se osvrnuo i zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je da je ovakav skup dobar način da se reše problemi manjinskih medija u Srbiji.

Ambasador Republike Bugarske u Beogradu njegova ekselencija Radko Vlajkov istakao je da je ambasada, kao suorganizator, zadovoljna činjenicom da je 2 godine nakon prvog, u Dimitrovgradu održan još jedan kvalitetan skup o medijima, kakav je održan i prošle godine u Bosilegradu.

Na račun lokalne samouprave upućene su i pohvale, ali i neke zamerke, pa je jedan od najaktivnijih na okruglom stolu bio resorni većnik iz oblasti obrazovanja Dejan Milev.

Petar Videnov, glavni i odgovorni urednik Portala Far, istakao je da skupovi, kao što su okrugli stolovi, uz dijalog mogu znatno doprineti da mediji koji stvaraju sadržaje na bugarskom jeziku, idu napred.

Videnov je istakao da jedan od rezultata može biti i izrada medijske strategije o informisanju na bugarskom jeziku.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons