ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

U GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA SLIKA LJUBIŠE BRKOVIĆA

U galeriji „Metodi Meta Petrov“ u petak je otvorena izložba slika akademskog slikara i grafičara Ljubiše Brkovića iz Niša. Ovo je druga po redu ovogodišnjа izložba u galeriji.

Izložba slika akademskog slikara i grafičara Ljubiše Brkovića nosi naziv „Četiri godišnja doba“, po istoimenom muzičkom delu Antonija Vivaldija.   Inspirisan jednim od najizvodjenijih Vivaldijevih dela, autor je zadao sebi ozbiljan zadatak da ga prevede na slikarski jezik. Prevodeći zvuk u boju približio se duhu Vivaldijeve muzike i svakom godišnjem dobu posvetio po 4 ulja na platnu.

Izabrao je slikarsko platno krupnog zrna kako bi dočarao vibrantnost zvuka gudačkih instrumenata, a za slikarsku realizaciju akrilne boje, koje se brzo suše, kako bi brže ostvario cilj. Kako sam autor kaže, njegovom senzibilitetu najbliža je jesen.

Tokom 5 decenija duge umetničke karijere Brković je imao brojne samostalne i grupne izložbe. Kao učesnik likovne kolonije Poganovski manastir 2010. godine, ljubiteljima likovne umetnosti u Dimitrovgradu predstavio se na grupnoj izložbi sa učesnicima ove manifestacije, a ovog puta svoja dela izlaže samostalno.

Ljubiša Brković je rodjen u Svrljigu, diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, živi i stvara u Nišu i ima status slobodnog umetika.

A.T.A.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *