ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

U DIMITROVGRADSKOM DOMU ZDRAVLJA OBAVLJENI BESPLATNI ULTRAZVUČNI PREGLEDI ŠTITNE ŽLEZDE

Danas su u dimitrovgradskom Domu zdravlja, organizovani besplatni ultrazvučni pregledi štitne žlezde. Reč je o projektu Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske.

Štitna žlezda, kao što joj i samo ime govori, ima ulogu da štiti organizam i ona zapravo predstavlja najveću endokrinu žlezdu u organizmu čoveka. Nalazi se u predelu vrata, tačnije ispred grkljana i dušnika i svojim radom omogućava regulisanje metabolizma. Pored toga, štitna žlezda ima ulogu regulacije kalcijuma u organizmu.  Imajući u vidu značaj i ulogu štitne žlezde, redovnom kontrolom značajno bi se dobila prava slika organizma. “Ultrazvuk štitne žlezde jedan od načina koji će pokazati u kakvom je stanju Vaš organizam,” rekla je endokronolog, Nataša Mitrović.

U dimitrovgradskom Domu zdravlja zatekli smo punu čekaonicu zainteresovanih za ultrazvučni pregled štitne žlezde. Zbog velikog interesovanja dimitrovgrađana za ovaj pregled, Mitrović je istakla da su u planu da organizuju još besplatnih pregleda.

Ultrazvuk štitaste žlezde je pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda kojom se dijagnostikuju sve promene štitne žlezde. Pregled se radi u ležećem položaju, i to tako što lekar postavlja ultrazvučnu sondu na prednju stranu vrata pacijenta. Lekar na osnovu nalaza, ako ima promena na štitnoj žlezdi, upućuje pacijenta na dalje preglede i analize.

D.V.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *