TRADICIONALNA PROSLAVA SPASOVDANA ODRŽANA KRAJ MANASTIRA U GORNJEM GRADINJU

       Pravoslavni vernici danas proslavljaju jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznat i kao Spasovdan. Spasovdan se uvek praznuje u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa. Praznik slave mnoge zanatlije, kao što su pekari, zidari i cvećari.

U dimitrovgradskoj opštini praznik se proslavlja kao imendan i seoska slava u selima Željuša i Smilovci. Tradicionalna spasovdanska proslava održava se i u Gornjem Gradinju kraj manasitra Sveti Spas. Tim povodom ekipa RTCaribrod posetila je mesto tradicionalnog okupljanja hrišćanskih vernika.

 

M.N.

foto i video: Milan Ilijev

 

One thought on “TRADICIONALNA PROSLAVA SPASOVDANA ODRŽANA KRAJ MANASTIRA U GORNJEM GRADINJU

  • 18/05/2018 at 16:35
    Permalink

    Спасовдан је сеоска слава и села Врапче.Тако да без обзира што је село скоро празно и скоро никог нема да слави ту славу у селу замолио бих Вас да и Врапчу поменете када је у питању слављење Спасовдана као сеоске славе.Замолио бих Вас и да направите неку емисију да остане забележено које су све сеоске славе у селима око Димитровграда и које село коју славу слави или је славило и на који начин се слави или се славило.Рецимо у Врапчи су сви на Спасовдан излазили на једну равнину,пекли јагњад и проводили се уз музику најчешће трубаче.Долазили су на славу и људи из околних села.Друго што бих замолио РТЦ да забележи и традиционалну прославу Ђурђевдана коју су некада славиле све породице у Врапчи а верујем и у свим селима око Димитровграда као славу сточара и ратара.Било би лепо забележити тај обичај да остане записан и било би добро интервјуисати неке старије људе док су још живи који памте времена када су се те славе навелико славиле да остане забележено за будућа поколења како се то дешавало.За Ђурђевдан свака породица први пут замузује овце,кити се прва овца венцем од ливадског цвећа коље се јагње и пече на ражњу и од тог јагњета се узима закваса из изнутрице за усиревање сира која се користи целу годину.Такође моји су у Врапчи славили и свету Тројицу тј.духове.На Петровдан се ишло на славу у Драговиту,за Илинден у Борово итд.Замолио бих опет РТЦ да уради нешто и да направи неке документарне емисије где би старији људи причали како се и шта славило у том крају а могло би и културно уметничко друштво да помогне да се сниме сцене прославе и обичаја.Био бих Вам веома захвалан а претпостављам и сви који су пореклом из Цариброда и околине на томе.Био би ред да остане забележено на видео снимку како су наши преци прослављали славе и какве су обичаје имали.Поздрав из Новог Сада.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons