ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa se obeležava svake godine 14. novembra, na rođendan Ser Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin i predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine usvojila rezoluciju kojom je ovaj datum proglašen za Svetski dan borbe protiv dijabetesa. 

Prema rečima Nikole Jordanova, specijaliste opšte prakse u Domu zdravlja, u svetu preko 530 miliona odraslih ljudi boluje od dijabetesa. Procenjuje se da je veliki broj onih, koji imaju dijabetes, ali ne znaju za svoju bolest, dodaje Jordanov.

U opštini Dimitrovgrad oko 50 pacijenata sa dijabetesom svakodnevno prima insulin, kaže Jordanov.

Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima, a godišnje od šećerne bolesti umre oko 3400 ljudi. Ovu bolest ne slučajno nazivaju i “tihi ubica”, pa je zato veoma važna samokontrola pacijenata. Jordanov ističe da dijabetičari koji znaju više o svojoj bolesti – duže žive. 

Danas se u Srbiji obeležava i praznik Sveti Vrači, posvećen Kozmi i Damjanu, koji se smatraju zaštitnicima od bolesti. Bili su lekari i iscelitelji, pa ih zato najčešće slave lekari. Lekarska komora Srbije je 2007. godine ovaj praznik zvanično proglasila svojom slavom.

N.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *