STIGLE VAKCINE PROTIV SEZONSKOG GRIPA, VAKCINACIJA POČINJE SUTRA

Prve doze vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u pirotski Zavod za javno zdravlje, i već danas je počela distribucija ka domovima zdravlja u Okrugu. Vakcinacija će početi sutra, 1. oktobra.

Doktorka Radmila Zec, epidemiolog ZZJZ Pirot kaže da su ove godine količine sezonske vakcine protiv gripa povećane i da će Pirotski okrug dobiti ukupno 6.000 doza. Prvi kontigent od 4.500 je stigao

Ona navodi se da je reč o četvorovalentnim vakcinama čiji je nabavku sproveo RFZO. 

Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra. Od posebne je važnosti da se vakcinišu hronično obolele osobe kao i osobe sa udruženim bolestima. U skladu sa globalnom pandemijom koronavirusa kao i povećanim interesovanjem građana, povećane su i količine vakcina, u odnosu na prošlu godinu za 2.000 doza, kaže dr Zec. 

Sezonska vakcina preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV. Svim osobama starijim od 65 godina života, licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene i licima zaposlenim u javnim službama

Procedura se ne razlikuje od one koja je važila i prethodnih godina – pacijenti će moći da prime vakcinu isključivo u ambulanti gde imaju otvoren zdravstveni karton i samo uz nalog ordinirajućeg izabranog lekara u toku istog dana.

izvor i foto: plusonline.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons