ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

SKUPŠTINA: MERE I PROCEDURE U VEZI SA KORONOM SADA I U ZAKONU

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mere i procedure u kojem će se, po rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i sprečiti veće negativne posledice.

Za zakon je glasalo 189 poslanika, jedan poslanik je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan poslanik nije glasao.

Izmenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima uvode se novčane kazne za kršenje protivepidemijskih mera. 

Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Zakonom je propisano da je kovid-19 zarazna bolest i to zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, a nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor. Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao “kontakt” mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar. 

B.L.

foto; Info biro

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *