ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA ČETIRI ZAKONA IZ OBLASTI RUDARSTVA I ENERGETIKE. ZABRANJENA IZGRADNJE HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

Skupština Srbije usvojila je četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike. Poslanici su izglasali Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o energetici, kao i dva nova zakona – Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije.

Novi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji se prvi put donosi, trebalo bi da omogući nove investicije u obnovljive izvore energije i povećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije. Zakonom se uvodi i zabrana izgradnje hidroelektrana bilo kog tipa i snage u zaštićenim područjima.

Novim rešenjima predviđeno je osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje enegetske efikasnosti u sastavu Ministarstva rudarstva i energetike, koja će građanima olakšati dobijanje subvencija za zamenu prozora, vrata, izolacije fasada i grejnih sistema.

Subvencije Uprave će iznositi 25 odsto, koliko će finansirati i jedinice lokalne samouprave, a predviđeno je učešće građana u iznosu od 50 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *