ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

SEMINAR U OKVIRU PROEKTA „JEDNAKOST ŽENA I MUŠKARACA U OPŠTINI DIMITROVGRAD“

Kao potpisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti Opština Dimitrovgrad organizuje Seminar sa ciljem da unapredi lokalne kapacitete i mehanizme za sprovođenje načela povelje i zakonskih normi. Prvog dana, juče, seminar je održan online, a danas i sutra se nastavlja u EOC-u.

Opština Dimitrovgrad se kao potpisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti od februara 2021. godine, javno obavezala da će sprovoditi načela povelje i raditi na unapređenju rodne ravnopravnosti.
Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Jednakost žena i muškaraca u opštini Dimitrovgrad” koji sprovode Opština Dimitrovgrad i Komisija za rodnu ravnopravnost,  kaže članICA opštinskog veća Jelena Đorđević.

U toku je raalizacija trodnevnih informativno-edukativnih radionica.

Ideja je da se postigne konsenzus i razumevanje da su lokalne sredine  pravo mesto za svaku promenu života ljudi, i da bi delovao bilo koji zakon, on mora da se primenjuje u institucijama na lokalnom nivou, kaže konsultant za uvodjenje perspektive rodne ravnopravnosti, Biljana Maletin.

Opština Dimitrovgrad ima oko10 hilajada stanovnika što je idealno da se napravi divno mesto za život, kaže Maletin, i ističe da je veoma važno da se prave planovi svojstveni za svaku sredinu.

Veoma je važno, a to lokalna samouprava već prepoznaje, smatra Maletin, da morate biti non stop medju gradjanima.

Projekat se realizuje u okviru programa Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Кancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

A.T.A.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *