ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

SAOPŠTENjE SA SEDNICE OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE BOSILEGRAD

Na osnovu člana 41. stav 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS”, br. 87/2018 ), člana 17. I 18. Uredbe o sastavu i načinu rada štabova za vanredne situacije („Službeni glasnik Republike Srbije“ br. 027/2020), na vanrednoj telefonskoj sednic OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE BOSILEGRAD donosi sledeću PREPORUKU:

 1. Predlaže se i preporučuje Predsedniku opštine Bosilegrad uvođenje vanredne situacije na celoj teritoriji opštine Bosilegrad od 17.07.2020. godine u 06.00 časova zbog povećanog broja pacijenata sa teškim respiratornim infekcijama ( teškom upalom pluća ) kad mu vreme nije, sa smrtnim ishodom, a simptomi su kao kod „ COVІD 19“.
 2. Predlaže se i preporučuje uvođenje vanredne situacije radi daljeg sprovođenja preventivnih mera, a sve u cilju zaštite života i zdravlja stanovništva.
 3. Preporuku dostaviti: Predsedniku opštine i arhivi.
 4. Preporuka stupa na snagu danom donošenja, i biće objavljena na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Bosilegrad

OPŠTINA BOSILEGRAD Opštinski štab za vanredne situacije Br. 06-167/2020-1

Datum: 16.07.2020. godine

KOMANDANT ŠTABA

Vladimir Zaharijev

Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (,,Službeni glasnik RS”, br. 87/2018 ), Uredbe o sastavu i načinu rada štabova za vanredne situacije („Službeni glasnik Republike Srbije“ br. 027/2020 ), razmatrajući trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Bosilegrad, Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bosilegrad na telefonskoj sednici održanoj dana 16.07.2020. godine doneo je sledeći ZAKLjUČAK o formiranju stručno-operativnog tima za praćenje epidemiološke situacije i preduzimanje mera Formira se stručno-operativni tim za praćenje epidemiološke situacije i preduzimanje mera u sledećem sastavu:

 1. Dr Goran Vasilov, spec. Urgentne medicine, direktor Doma zdravlja , Bosilegrad za rukovodioca tima
 2. Dr Denčo Stojančov, spec. Interne medicine u Domu zdravlja Bosilegrad, član tima
 3. Slađan Milanov, glavni medicinski tehničar u Domu zdravlja Bosilegrad .

Zadaci stručno operativnog tima su prikupljanje podataka i davanje stručnog Mišljenja za procenu rizika od opasnosti, vrši stručno sagledavanje stanja na terenu, predlaže mere za preventivno delovanje, kontrolu sprovođenja datih mera, snage i sredstva za angažovanje u sprovođenju mera zaštite i spasavanja i otklanjanja posledica od nastalih pojava u cilju sprečavanja i suzbijanja korona virusa i dr..

Stručno operativni tim odgovara Komandantu opštinskog štaba opštine Bosilegrad, a radom stručno operativnog tima rukovodi rukovodilac Tima IV Zaključak dostaviti Imenovanima, Okružnom štabu za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga, Odeljenju za vanredne situacije u Vranju, Republičkom štabu za vanredne situacije i arhivi. Zaključak stupa na snagu danom donošenja i biće objavljen na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Bosilegrad

OPŠTINA BOSILEGRAD Opštinski štab za vanredne situacije Br. 06-167/2020

Datum: 16.07.2020. godine

KOMANDANT ŠTABA

Vladimir Zaharijev

Na osnovu čl. 41 stav 4. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018), čl. 13., i 53, st. 1. tač. 4., Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“, broj 15/2016 i 68/2020), Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19 (,,Sl. glasnik RS“, broj 66/2020, 93/2020 i 94/2020) čl. 17. i čl. 18. Uredbe o sastavu, načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije („Sl. glasnik RS“, broj 27/2020), na osnovu procene i ocene trenutne epidemiološke situacije na teritoriji opštine Bosilegrad na telefonskoj sednici održanoj 16.07.2020. godine, OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE BOSILEGRAD donosi sledeći ZAKLjUČAK kojim se određuju preventivne mere protiv epidemije zarazne bolesti KoVID-19

 1. Zabranjuju se okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.
 2. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,
 3. Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra. Obavezuju se svi privredni subjekti na teritoriji opštine Bosilegrad da imenuju lica zadužena za kontrolu nošenja maski. Imena lica zadužena za kontrolu nošenja maski dostaviti Komunalnom inspektoru opštine Bosilegrad, preko pisarnice Opštinske uprave najkasnije do 17.07.2020. godine u 14.30 časova sa naznakom ( Za komunalnog inspektora )
 4. Zabranjuje se organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.
 5. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova, s tim da u objektu može boraviti najviše jedno lice na površini od 4m raspoloživog prostora. Ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta mora biti vidno istaknut na upazu u objekat,
 6. Puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u osnovnim i srednjim školama odložiti okupljanja, a prijeme i dr. ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica
 7. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila,
 8. Obavezno je sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, (maske i rukavice).

9.Preporučuje se što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija ustambenim zgradama kao i rad od kuće za sve zaposlene u privrednim subjektima, jedinici lokalne samouprave, kao i u svim javnim preduzećima i ustanovama ukoliko to dozvoljava neometano odvijanje procesa rada.

 1. Za kontrolu svih napred navedenih mera nadležna je Komunalna inspekcija opštine Bosilegrad
 2. Zaključak dostaviti: Komunalnoj inspekciji opštine Bosilegrad, Okružnom štabu za vanredne situacije, Odeljenju za vanredne situacije u Vranju i arhivi.
 3. Zaključak stupa na snagu dana 17.07.2020 u 6.00 časova i biće objavljen na oglasnoj tabli

Opštinske uprave opštine Bosilegrad

OPŠTINA BOSILEGRAD Opštinski štab za vanredne situacije Br. 06-167/2020-2

Datum: 16.07.2020. godine

KOMANDANT ŠTABA

Vladimir Zaharijev

Izvor: https://www.glaspress.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *