ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

PUTNICI I DALJE KRIJU DEVIZE GDE STIGNU

Koliko se carinici često suočavaju sa različitim pokušajima šverca deviza dovoljno govori podatak da je samo od početka 2020. godine na našim graničnim prelazima, uprkos neuporedivo manjoj fluktuaciji putnika uslovljenoj pandemijom koronavirusa, zaplenjeno više od šest miliona evra.

Carinici su tokom prethodna dva dana, u saradnji sa policijom, na prelazima Gradina i Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu sprečili nekoliko ovakvih pokušaja, zaplenivši preko 70.000 evra.

Na prelazu Gradina je 10. novembra 2020. godine u podu jednog automobila otkriveno preko 100.000 konvertibilnih maraka i više od 3.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je za oko podneva za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao „volvo“ rumunske registracije, kojim su iz Turske ka BiH putovala dvojica rumunskih državljana turskog porekla.

Mada su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled.

Ispostavilo se da je ta procena bila dobra, jer su carinici već na samom početku pregleda u fabričkoj šupljini, ispod tapacirunga, u podu ispod zadnjih sedišta, pronašli 80.000 sakrivenih konvertibilnih maraka.

Pored toga, u džepu odela okačenog u kolima otkriveno je još 20.000 KM, dok su vozač i suvozač kod sebe imali ukupno nešto više od 5.500 evra.

Nakon što je obojici putnika vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti od po 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka protiv 43-godišnjeg vozača, zadržano je više od 70.000 KM.

I narednog dana na Gradini su zaplenjene devize, a ovoga puta se u prekršaju našao turski državljanin, jedan od putnika autobusa koji je saobraćao iz Nemačke ka Turskoj.

Kod njega je prilikom detaljne kontrole na izlazu iz zemlje pronađeno 38.000 neprijavljenih evra, od čega je do okončanja postupka pred sudom zadržano 28.000 evra.

U pokušaju da preko granice ilegalno prenese skoro 14.000 evra i nešto više od 3.300 švajcarskih franaka sprečen je i 29-godišnji Ćupričanin, koji je letom iz Bazela doputovao na niški aerodrom Konstantin Veliki.

Kada je zaustavljen u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa za prijavljivanje, on je rekao da kod sebe ima novca, ali da ne zna tačno koliko.

Putniku je odmah vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok će o sudbini preostale neprijavljene sume odlučivati ndaležni prekršajni sud.

Izvor: https://www.carina.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *