ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

PRAZNIK SVETOG ILIJE NA BOROVSKOM POLJU

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastanakom nove vere i novim Hristovim dolaskom. Današnji praznik mnogi slave kao imendan, a žitelji Borova obeležavaju ga kao seosku slavu.

I ove godine, na dan Svetog Ilije, u selu Borovo ljudi su se okupili da proslave ovaj praznik. Kako to tradicija nalaže, pored obročnog krsta služena je molitva, presečeni slavski kolači, a bilo je i prave, slavske trpeze. Jedan od domaćina bio je Cvetko Ivanov.

Interesantno je da je legenda o samom početku praznovanja Svetog Ilije nastala upravo na ovom mestu. Ivanov nam je pojasnio pravi razlog okupljanja.

Karakterističnа za okupljanje na Borovskom polju je i činjenica da je uvek bilo gostiju iz drugih gradova, pa čak i inostranstva. Ove godine, zbog već dobro poznatih razloga, posetilaca je znatno manje. Ali bilo je i onih koji slavu ni jednu godinu, do dan danas, nisu propustili. Jedan od njih je i Danča Kostadinov.

A.K.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *