PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE KRSTOVDAN, PRAZNIK KOJI SE VEZUJE ZA SVETKOVANJE BOGOJAVLJENJA I SVETOG JOVANA KRSTITELJA

           Danas je Zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja, i prvi dan posle Božića kada pravoslavni poste. Praznik se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu.

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine. U nekim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne veruje se da će godina biti rodna i zdrava.

Pravoslavni vernici sutra slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan. Pri Isusovom krštenju, Bog se javio u tri ličnosti kao Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Trenutak objavljivanja Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju slavi se kao Bogojavljanje. Za Bogojavljenje se vezuju mnogi običaji i verovanja u narodu. Veruje se da ko sutra sačeka ponoć i nebo mu se otvori, biće mu ispunjena jedna želja.

Crkva i vernici u subotu, 20. januara obeležiće i praznik posvećen Saboru Svetog Jovana krstitelja – Jovanjdan. Ličnost Jovana Krstitelja koji je na reci Jordanu krstio Gospoda Hrista zauzima posebno mesto među jevanđelskim ličnostima. Posle Nikoljdana i Đurđevdana, ovo je svetitelj koji se kod nas najviše poštuje i slavi. U Dimitrovgradskom kraju Jovanjdan se slavi u selu Gradinje.

 

A.T.A.

video: Danijel Zarkov

foto: spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons