ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

POZORIŠTE “ZORAN RADMILOVIĆ” – “ČUČUK STANA – SRPKINJA I GRKINJA” NA BTF-u

Predstava “Rusalka” Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”, koja je po programu ovogodišnjeg Balkan teatar festa trebalo da bude izvedena sinoć, otkazana je zbog bolesti glumice. Umesto toga zaječarsko pozorište se pred dimitrovgradskom publikom predstavilo autorskim delom Željka Hubača, monodramom “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”.

Čučuk Stana je u narodu najpoznatija kao druga žena Hajduk Veljka, a prema rečima Hubača, koji je i režirao predstavu, ona nije samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka, već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostrofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam.

Lik Čučuk Stane na scenu donosi glumica Nataša Petrović, koja je posle nastupa podelila svoje utiske sa ekipom Radio-televizije Caribrod.

Ova monodrama je nagrađena na 21. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Akter Evrope 2023“ koji je održan u Resenu, na Prespanskom jezeru, u Severnoj Makedoniji, a pored brojnih učešća na festivalima u Srbiji, prošle godine gostovala je i u Solunu, u Grčkoj.

Petrović je bila oduševljena reakcijom dimitrovgradske publike, uz pohvale i organizatorima Balkan teatar festa. Iskoristila je priliku i da pomene trenutne aktivnosti zaječarskog pozorišta.

Na repertoaru Balkan teatar festa sutra uveče je komad “Lice” po tekstu Grigorija Gorina, u režiji Vasila Vasileva i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

B.L. / B.D.

foto i video: Miki Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *