ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

POVEĆAN BROJ POŽARA NA OTVORENOM U PIROTSKOM OKRUGU. OKRUŽNI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE NAJAVLJUJE POJAČANU KONTROLU NA TERENU

Od sredine marta do danas, evidentiran je povećan broj požara na otvorenom prostoru u Pirotskom okrugu. Zbog toga je danas održana i vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Pirotskog upravnog okruga.

„Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose i velike materijalne štete, rekao je načelnik Odeljenja za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić i apelovao na građane da ne pale travu i nisko rastinje.

Spaljivanje smeća, strmnih useva i biljnih ostataka je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara. Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica, naglasio je Gagić. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, a pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Od početka godine do 25. marta, na teritoriji Srbije evidentirano je preko 6 ipo hiljada požara, od čega više od 3 ipo hiljade na otvorenom prostoru. Desetak požara na otvorenom zabeleženo je i u opštini Dimitrovgrad, a poslednji je bio u nedelju u ataru sela Planinica.

Na vanrednoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Pirotskog upravnog okruga donet je zaključak, da je u narednom periodu potrebno preduzeti preventivne mere za zaštitu od požara na otvorenom prostoru uz adekvatnu zakonom propisanu kaznenu politiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *