POLJOPRIVREDNICI DOBILI REPROMATERIJAL PREKO PROJEKTA

        Šest poljoprivrednika iz dimitrovgradske opštine dobilo je repromaterijal preko projekta, koji u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom iz Pirota i uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede realizuje Institut za krmno bilje iz Kruševca.

“Poboljšanje kvaliteta biomase na pašnjacima u brdsko-planinskom području” naziv je projekta koji se realizuje u 7 opština na potezu od Knjaževca do Vranja, uključujući i Dimitrovgrad, a iz svake od njih uključeno je po 6 farmera. Projekat se odnosi na ispitivanje proizvodnih svojstava pašnjaka sa aspekta kvaliteta zemljišta, biomase, biodiverziteta. Uglavnom se radi o blago kiselim i kiselim zemljištima i lošem kvalitetu sena, na koji, pored ostalog, utiče kasna kosidba, rekao je direktor instituta Zoran Lugić.


Svim farmerima uključenim u projekat pored rezultata analiza data su uputstva, kao i repromaterijal iz sredstava projekta u visini od 25 hiljada dinara. Reč je o fosfornom đubrivu, koje nedostaje u zemljištu, krečnom materijalu za smanjenje kiselosti i semenu odgovarajućih krmnih vrsta.

 

A.T.A.

foto i video: Danijel Zarkov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons