ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ODRŽANA RADIONICA POD NAZIVOM „POVRATAK LEŠINARA NA STARU PLANINU“

Juče je u sali u sportskom centru „Park“ održana radionica pod nazivom „Povratak lešinara na Staru planinu“. Organizator radionice bilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a učešće su uzele i partnerske organizacije iz Bugarske „Zeleni Balkan“ i „Fond za divlju floru i faunu“, koje su podelile svoja iskustva uspešne reintrodukcije lešinara. Radionici su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Srbijašuma, lokalni odgajivači stoke i drugih organizacija posvećenih zaštiti ptica i prirode.

Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije opisao je trenutno stanje populacija lešinara u Srbiji.

U Bugarskoj je situacija značajno poboljšana poslednjih godina, čemu svedoči i opažanje jedinki beloglavog supa i crnog lešinara na srpskoj strani Stare planine ranije ove godine. Ideja je da se uspostavljanjem hranilišta oni zadrže na ovim prostorima, pa je prekogranična saradnja neophodna za takav poduhvat, rekao je Rusko Petrov iz organizacije „Zeleni Balkan“ iz Bugarske.

Uloga lešinara u prirodi je jedinstvena i nezamenljiva, naglasio je Petrov.

Jedna od tema bili su i ugrožavajući faktori koji su uticali na to da lešinari nestanu sa ovih prostora, među kojima je izdvojeno trovanje.

Lešinari se rado hrane uginulim životinjama i klaničnim ostacima. Iako zatrovani mamci i leševi uglavnom nisu namenjeni njima, ove retke i ugrožene ptice često stradaju usled trovanja, jer među prvima pronalaze i posećuju zatrovano meso.

Pored same uloge čistača ekosistema, vraćanje lešinara na ovim prostorima može imati mnogostruki značaj.

Pre više od pola veka ove ptice su bile brojne na nebu iznad Stare planine, ali su usled ljudskog nemara i smanjenja stoke na pašnjacima potisnute iz prirode. Uspešnost njihovog vraćanja zavisiće od spremnosti na saradnju vladinog i nevladinog sektora i lokalnog stanovništva, pri čemu se ljudi u Srbiji mogu ugledati na susede iz Bugarske.

foto album: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.896493062478257&type=3

B.D.

foto i video: Branislav Dimitrov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *