OD 1. JANUARA NOVI PROPISI PENZIONISANJA ZA ŽENE

      Novi propisi o penzionisanju u Srbiji primenjivaće se od 1. januara, od kada se granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomera za šest meseci, pa će moći da dobiju penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsećaju iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra, a zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom.

Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra do 15.30, i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoć, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. godini.

 

foto: RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons