OBEZBEĐEN PROJEKAT ZA REKONSTRUKCIJU CRKVE U KAMENICI

Leta 2018. godine formiran je odbor za obnovu crkve Uspenije Presvete Bogorodice u staroplaninskom selu Kamenica. Tada je Eparhija niška dala blagoslov za obnovu crkve, a Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu upućen je dopis za stavljanje ovog svetog mesta pod status zaštite. „Nakon skoro pet godina, možemo reći, da sve je spremno za početak rekonstrukcije,” rekao je, za Radio-televiziju Caribrod, Dejan Gerov, član Crkvenog odbora.

“Dobili smo projektno – tehničku dokumentaciju i ostala potrebna dokumenta za rekonstrukciju crkve u selu Kamenica, tako da se uskoro očekuje i pokretanje akcije prikupljanja sredstava za njenu obnovu, rekao je u telefonskom uključenju Dejan Gerov, član petočlanog Crkvenog odbora,

Dimitrovgradska crkvena opština je iz odeljenja za urbanizam, kao investitor, dobila rešenje za obnovu crkve, ističe Gerov. 

Crkvište se nalazi u neposrednoj blizini Kameničke reke i stene Zuber, između Kamenice i Senokosa. Crkva je, nažalost, nakon Drugog svetskog rata ostala bez krova i od tada je izložena propadanju.

Čekajući projekat za obnovu, meštani sela, na čelu sa Crkvenim odborom već su uradili dosta toga.

Pre početka radova, neophodno je da dovodemo vodu do crkve, priključkom na glavni seoski vodovod, naravno uz podršku Javnog preduzeća Komunalac, dodaje Gerov.

Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša je na osnovu svog tehničkog snimanja i ocene stanja crkve, utvrdio da je crkva izgrađena ranije nego što se pretpostavljalo, jer donji sloj fresaka u apsidi govori, da je to period prve polovine 17. veka.

D.V.

foto: arhiva RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *