ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

NAJNOVIJI REZULTATI – OD 29 UZORAKA DVA POZITIVNA, PO JEDAN IZ PIROTA I BELE PALANKE

Na dan 12.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 29 uzorka, od kojih su dva pozitivna na Covid-19, i to 1 iz Pirota i 1 iz Bele Palanke.

Od početka epidemije do 12.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3226 briseva na RT-PCR. Danas je uzorkovano još 18 briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 356 osoba: u Pirotu 239, Babušnici 33, Beloj Palanci – 80,  Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 12.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 200 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-130, Bela Palanka-60, Babušnica  7 i Dimitrovgrad – 3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (56 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot danas je primljen jedan bolesnik pod sumnjom na covid infekciju. U prethodnoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je dvostruko smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *