ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

NAJAVLJENE NOVE PROMENE U NAČINU ORGANIZACIJE POLAGANJA MALE I VELIKE MATURE

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana na kraju školske 2021/22, odnosno u junu 2022. godine, piše list Novosti. Ovo je konačna odluka koju je donelo Ministarstvo prosvete. Ranije je bilo planirano da velika matura bude održana na kraju 2020/21, ali je odlučeno da se pomeri za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene. Za trogodišnje obrazovne profile, prvi državni ispit biće sproveden na kraju školske 2020/21. godine.

A učenici osmog razreda će krajem marta ove godine raditi probni test male mature digitalno, na računaru, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Prema njegovim rečima, to je predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene računarima, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

“To će ujedno biti i svojevrsni trening, jer će za dve godine polaganje male mature biti digitalno, a deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi”, rekao je Šarčević.

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena, dodao je Šarčević i pojasnio da će kombinovani test najverovatnije zameniti PISA zadaci. Ove i sledeće godine ministarstvo planira nabavku 40.000 kompjutera za škole.

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *