NACIONALNI SAVJET CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE

У суботу, 01. децембра, у Свечаној сали Скупштине општине Савски венац у Београду конституисан је Национални савjет црногорске националне мањине. За председника Савjета, у наредном четворогодишњем периоду, изабран је Драгољуб Маловић, директор филијале „Дунав осигурања“ из Панчева, за заменика је изабран Љубиша Симовић, док је за председника Извршног одбора именован Никола Мухадиновић.

Национални савјет црногорске националне мањине у Републици Србији овом приликом апелује на актуелну власт у Републици Црној Гори да се уздржи од свих политичких потеза који угрожавају добре међусобне односе наших двију земаља и наших двају народа.
Примјер таквог потеза је недавна одлука црногорског парлемента о усвајању Резолуције о стављању ван снаге одлука Подгоричке скупштине из 1918. године о уједињењу Краљевине Црне Горе и Краљевине Србије.
Осим што је, нажалост, дала крила ултранационалистичкој острашћености једног дијела црногорског друштва и бесмисленој, али не и безазленој антисрпској мржњи, та одлука није донијела никакав други политички ефекат, нарочито не позитиван.
Уз то, апелујемо и да се зауставе и санкционишу сви појединачни изливи те мржње, укључујући и пријетње бомбама највишим функционерима Републике Србије које су се, нажалост, последњих дана могле чути у црногорском парламенту.

У исто вријеме желимо да не само црногорску и српску, већ и ширу јавност обавијестимо да антисрпске појаве које се продукују у Републици Црној Гори немају сличан одјек у Републици Србији – одјек који би њихови подстрекачи можда и жељели. Напротив, овдје се, искрено и безрезервно, поштује наша самосвојност и право да се осјећамо и изјашњавамо као Црногорци, као и сва друга права која националним мањинама припадају.
То је, по нашем мишљењу, потпуно природно јер – не само у регионалним оквирима, него и много шире – ни по историји, ни по традицији, ни по вриједностима које баштине и поштују, не постоје два ближа народа од црногорског и српског.
Стога и апелујемо да се та блискост – без ирационалног страха да ће то угрозити идентитет било којег од њих – у вријемену које долази искористи као темељ за бољу сарадњу Републике Црне Горе и Републике Србије на свим пољима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons