ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

NACIONALNI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Gostujuči u emisiji Radio Caribroda „Od pola 10“ predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad, Nikola Jordanov govorio je kako se Dimitrovgrad kotira na republičkom nivou, po broju davanja krvi u odnosu na broj stanovnika.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je samo jedna od aktivnosti, koje Crveni krst sprovodi, ali je od izuzetne važnosti, istakao je predsednik dimitrovgradskog Crvenog krsta, Nikola Jordanov. U poslednje vreme, pogotovo od početka pandemije korona virusa broj davalaca je očekivano smanjen, a današnji dan je još jedna prilika da se uputi poziv ljudima da se priključe humanoj grupaciji davalaca krvi. Jordanov je analizirao i broj davanja i davalaca u Dimitrovgradu u poslednjih par godina.

Od početka ove godine u Dimitrovgradu su organizovane dve akcije, u februaru i aprilu, u kojima je krv dalo 73-oje građana. U pirotskom okrugu Dimitrovgrad je na trećem mestu, iza Pirota i Babušnice.

U nacionalnoj strategiji obezbeđivanja krvi,obezbeđivanje dovoljnih količina i snabdevanje zdravstvenih ustanova dragocenom tečnošću je izuzetno važno, jer se time obezbeđuje normalno funkcionisanje celokupnog zdravstvenog sistema.

Dobrovoljni davaoci krvi su zdrave osobe uzrasta od 18 do 65 godina,  koje karakteriše plemenitost i humanost. Oni daju dragocenu tečnost bez ikakvih nadoknada, zato predstavljaju nacionalno bogatstvo i dugujemo im zahvalnost, ističe Jordanov

Osoba koja želi da da krv mora da uradi lekarski pregled kako bi bila sigurna da davanjem krvi neće ugroziti najpre svoje, a zatim i zdravlje primaoca. Muškarci mogu dati krv najviše 4 puta, a žene 3 puta godišnje. Jordanov je iskoristio priliku da čestita praznik svim sadašnjim i budućim davaocima krvi.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se sa ciljem da se podigne pažnja javnosti o potrebama koje život znače, da se ukaže na značaj dobrovoljnog davanja krvi, kao i da se zahvali svim ljudima koji nesebično učestvuju u akcijama davanja krvi.

D.V.

foto: arhiva RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *