MINISTAR ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE ZORAN ĐORĐEVIĆ, MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE BUGARSKE EKATERINA ZAHARIEVA NAJSTROŽE OSUDILI VANDALSKI ČIN SKRNAVLJENJA VOJNOG SPOMENIKA – KOSTURNICE LEDENA STENA U NIŠU

       Po preporuci vicepremijera i ministra spoljnih poslova Bugarske, Ekaterine Zaharijeve, bugarski ambasador u Beogradu Radko Vlajkov uputio je oštar protest Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske. Razlog za to je ogorčenje bugarske strane zbog skrnavljenja vojne spomen kosturnice „Ledena stena“ u Nišu.

U protestnoj noti bugarski diplomata insistira na hitnoj akciji za uklanjanje oštećenja na na spomeniku, na otkrivanju počinilaca skrnavljenja, koji treba da snose odgovornost u skladu sa zakonima Republike Srbije, kao i kategorično razgraničenje zvaničnih srpskih vlasti od takvih vandalskih činova.

Bugarski diplomata je naglasio posebnu zabrinutost činjenicom da skrnavljenje spomenika oživljava govor mržnje i unosi strah uoči izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji 4. novembra 2018, uključujući i izbore za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

 

foto: news.bnt.bg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons