ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

Prvog dana proleća, 21.marta, obeležava se Međunarodni dan šuma. Tim povodom, gost emisije od pola 10 bio je Darko Đorđević, upravnik Parka prirode „Stara Planina“ i Specijalnog rezervata „Jerma“.

Međunarodni dan šuma kao datum je ustanovljen na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije. Ovaj važan datum se obeležava u cilju jačanja svesti zajednice o značaju šuma i kako bi se doprinelo njihovom očuvanju i održivom upravljanju, rekao je u emisiji od pola 10, Darko Đorđević, upravnik Parka prirode „Stara Planina“ i Specijalnog rezervata „Jerma“.

Srbija spada u srednje šumovite zemlje, odnosno prosečne je pokrivenosti šumskom vegetacijom, rekao je Đorđević.

Šume su jedni od najsloženijih kopnenih ekosistema. Predstavljaju prirodno stanište brojnim biljkama, životinjama, gljivama i mikroorganizmima i zato je kod njih izražena spratovnost, ali i međusobna povezanost svih članova zajednice. Nišavski okrug ima i niskoplaninske i visokoplaninske šume.

Crveni pečat ili žig na svakom posečenom drvetu, znači da je seča ispravna. Svako ko se bavi sečom šuma već dobro zna šta sve treba da uradi, kako nebi imao problema sa zakonom, ističe Đorđević.

Za opstanak naših šuma akcije pošumnjavanja su veoma važne i trudimo se da ih bude više.

Đorđević je za kraj uputio apel svima nama, da čuvamo šume zbog nas samih, naročito zbog naših potomaka. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine.

D.V.

foto: RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *