MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA

Međunarodni dan muškaraca se svake godine obeležava 19. novembra. Prvi put je obeležen 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Ovaj dan je, s propratnim zbivanjima, stekao potporu mnogih pojedinaca i udruženja širom sveta.

Svakog 8. marta od 1909. godine obeležava se Međunarodni dan žena, a svakog 19. novembra od 1999. godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca. Iako Dan žena ima dužu tradiciju i društveno-kulturološki značaj u kontekstu borbe žena za ravnopravno mesto u društvu, praznik muškaraca neguje vrlo slične i antipatrijarhalne vrednosti. Oba praznika teže cilju da se postigne balans među polovima, jer samo tako možemo imati najpre zdrave porodice, a samim tim i zdravo društvo. Na ovu temu razgovarali smo i sa nekim našim sugrađanima.

Cilj Međunarodnog dana muškaraca je da „jači pol“ pre svega razume ideologiju ravnopravnog sveta kako ne bi došlo do razvijanja fobije i mržnje prema rodno neutralnom društvu. Ključne vrednosti Međunarodnog dana muškaraca su oslobađanje društvenih stega i podrška za mentalno i fizičko zdravlje. Mnogi muškarci i ne znaju da imaju svoj dan, ali smatraju da tolerantnost i razumevanje mora da ima svaki čovek, nezavisno kog je pola.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra u preko 60 država. I mada se muškarci osećaju kao slabići ako ispolje emocije, jer je njihova tradicionalna uloga da uvek budu hladne glave i emotivno distancirani, obeležavanje ovog datuma upravo skreće pažnju na njih kao ljudska EMOTIVNA bića. To je i prilika da se naglase njihova postignuća i doprinosi zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

D.V.

foto: RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.