MEĐUNARODNI DAN KNJIGE I DAN ROĐENJA HANSA KRISTIJANA ANDERSENA

 Danas je Međunarodni dan knjige za decu, a obeležava se na dan rođenja danskog pisca, Hansa Kristijana Andersena. Često pitanje, koje se može čuti u javnosti  je, da li sve generacije dovoljno čitaju  jer savremena tehnologija sve više odvlači pažnju.

Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen pre više od pola veka, obeležava se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta, Princeze na zrnu graška…, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu. Planirani susreti bibliotekara i dece odloženi su do završetka epidemije izazvane koronavirusom, što deci daje priliku da se više druže sa knjigama kao i da nastave da šalju radove na konkurse koje su biblioteke tim povodom raspisale. Jasmina Todorov, bibliotekar osnovne škole “Hristo Botev”, smatra da je ovaj dan važan za stvaranje veze između dece i knjiga.

Kako danas približiti knjigu najmlađima, kada je savremena tehnologija napredovala i odvlači pažnju od knjige i pisane reči – pitanje je koje se samo nameće.

Svetski dan knjige za decu nije samo datum kada se slavi dečja literatura, već i svi lepi trenuci koje provodimo čitajući.

A.K.

foto: arhiva RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons