LIKOVNA KOLONIJA „POGANOVSKI MANASTIR“ POČELA JE OSMOG I TRAJAĆE DO 16. SEPTEMBRA

      Prvi put u svojoj istoriji, ova manifestacija, okupila je umetnike poreklom iz dimitrovgradskog kraja. Učesnike 26. međunarodne likovne kolonije „Poganovski manastir“ zatekli smo u radnoj atmosferi. Selo Poganovo i njegova stara arhitektura, predivna priroda, kanjon Jerme i Poganovski manastir su samo neki od motiva, koje su umetnici izabrali za svoja dela.

 

B.L.

foto i video: Milan Ilijev

One thought on “LIKOVNA KOLONIJA „POGANOVSKI MANASTIR“ POČELA JE OSMOG I TRAJAĆE DO 16. SEPTEMBRA

  • 13/09/2018 at 11:27
    Permalink

    Htela bih da predlažim da uvedete rubriku „Selo gori, a baba se češlja“. Ova likovna kolonija spada u tu kategoriju. Manifestacija koja slavi jedan manastir koji se zadnjih tridesetak godina potpuno izolovao i odvojio od naše sredine i stanovništva. Emotivna pripradnost Poganovskom manastiru je stvar romantičnih uspomena i prošlosti, dok su manastir vodile monahinje. Da nema kafane prepokuta, retko ko bi prešao preko mosta. Puno veća povezanost Caribrodžana postoji s Manastirčeto. Apsurd je da koloniju uporno finansira opština Caribrod, umesto Srpske pravoslavne crkve, koja treba da finansira otvaranje kolonije, organizaciju umetnika, angažman stručnjaka na pisanju raznih publikacija, smeštaj, zabavu,…

    Caribrod ima mala sredstva i treba pametno da ih koristi za razvijoj ekonomije, kako da zaustavi odlazak stanovništva i opšte propadanje. U to spada i razvoj kulture, ali kulture koja oplemenjuje stanovništvo, povezuje i unapređuje celokupni razvoj zajednice, kulture koja je angažovana na kvalitetnoj promociji Caribroda. U tom smislu razočarava činjenica da naši slikari učestvuju u takvoj farsi od kulture samo zato što je besplatna i verovatno lično za njih lukrativna. I zadnji paradoks, na nedavnoj prodaji slika iz fundusa kolonije skupljanih tokom 25 godina, prodate su samo 2 slike (dve!).

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons