ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

KORIDORI SRBIJE – SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

            Povodom teksta koji se pojavio 18.2.2019. godine u medijima pod naslovom „Deo Koridora 10 propao pre otvaranja“, informišemo javnost o sledećem:

Na istočnom kraku Koridora 10, između Proseka i Bancareva, na dužini deonice od 150 metara (između mostova B1 i B2), pojavile su se podužne pukotine na kolovoznoj konstrukciji. Navedena deonica je izgrađena 2016. godine, a pukotine su se pojavile u junu 2018. godine. Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, su 20. juna 2018. godine izdali izvođaču Non-Conformance Report („Izveštaj o neusaglašenosti“), kojim je naloženo izvođaču, grčkoj kompaniji Terna, preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina i zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni.

Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a.d Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao 3 predloga za sanaciju. Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine su nadzorni organ i Koridori Srbije dali instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.

Ovim putem, Koridori Srbije žele da obaveste javnost da su predmetni nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da Izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je Ugovorna obaveza, za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla. Izvođač je 5. februara 2019. godine otpočeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara.

Puštanje u javni saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek – Crvena Reka se očekuje odmah po završetku kompletnih radova na elektro-mašinskom opremanju tunela „Bancarevo“ i radova na izgradnji deonice Bancarevo – Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni.

 

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *