KOMBINOVANI MODEL NASTAVE NA FAKULTETIMA – ŠTA ČEKA STUDENTE

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da kombinovani model podrazumeva da se teorijski deo nastave više izvodi onlajn, a da se forsira praktična nastava na fakultetima. Što se tiče mogućnosti smanjenja školarina, navodi da fakulteti mogu da izađu u susret tamo gde je to potrebno, ali da ne može svim studentima biti smanjena školarina.

Ivanka Popović, gostujući u Beogradskoj hronici, navodi da preliminarni nalazi govore o tome da je uspeh studenata u junsko-julskom roku skoro isti na većini fakulteta kao što je bio prošle godine.

„To nas jako raduje i pokazuje da su studenti izuzetno odgovorno pristupili poslu i verujem da će to tako biti i u septembru i oktobru“, ističe Popovićeva.

Najavila je da će se, pošto su studenti završnih studija naročito pod pritiskom, razmatrati mogućnost diplomiranja i sa malim zakašnjenjem, da se ne bi ugrozio nastavak studija višeg stepena.

„To je sve predmet dogovora. Imamo 9. septembra sednicu Senata i mislim da će se tada sve razjasniti“, navodi rektorka.

Što se tiče načina izvođenja nastave, navodi kombinovani model – da se teorijski deo nastave više izvodi onlajn, a da se forsira praktična nastava na fakultetima.

Dodaje da se studentima, kada dođu na fakultete, preporučuje ponašanje kao što je to bilo i ranije – maska, dezobarijera, sredstva za dezinfekciju ruku.

„Ključna odrednica je da u prostorima za polaganje ili za bilo kakvu vrstu rada bude jedan student na četiri kvadratna metra“, napominje Popovićeva.

Ističe da je na fakultetima gde dominiraju usmeni ispiti prelazak na pismeno polaganje dao odlične rezultate.

„Mogu da kažem da je Pravni fakultet, u odnosu na junsko-julski rok prošle godine, ove godine imao čak i veći broj položenih ispita koristeći ove nove modele“, naglašava Popovićeva.

Što se tiče mogućnosti polaganja ispita onlajn, saglasna je sa izjavom ministra Mladena Šarčevića da je za to potrebna promena zakona, ali dodaje da se moraju napraviti i određeni tehinički preduslovi.

„Ako vi samo snimate studenta jednom kamerom dok polaže, može se otvoriti određena sumnja, što znači da morate imati tehničke preduslove, odnosno dve kamere koje snimaju studenta dok polaže da bi se izbeglo korišćenje nedozvoljenih sredstava, tipa bubica“, objašnjava Popovićeva.

Smanjenje školarine ne svima, već „tamo gde postoje problemi“

Studenti su pokrenuli onlajn peticiju i traže smanjenje školarine za 30 odsto, a rektorka kaže imaju neformalne informacije o peticiji, i da je SKONUS dostavio dopis Ministarstvu i KONUS-u.

„Naravno da ćemo razmotriti mogućnost“, kaže Popovićeva.

Navodi da su u prethodnom periodu već govorili o preporukama da fakulteti razmotre šta mogu da učine, ali ne u smislu da svi studenti imaju smanjenje školarine, nego tamo gde postoje određeni problemi da se izađe u susret, da se poveća broj rata, ili da se na neki način smanji školarina.

„Onlajn udžbenici ako se reši pitanje autorskih prava“

Popovićeva, što se tiče mogućnosti korišćenja onlajn udžbenika, ističe da je to nešto što je vrlo lako ostvarivo, ali da se postavlja pitanje poštovanja autorskih prava.

„Ako uspemo to da rešimo, verujem da to nije nikakav problem“, smatra rektorka.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons