KAKO JE BRANKICA STANKOVIĆ REKETIRALA LJUDE?

U proevropskoj i proameričkoj javnosti, ime Brankice Stanković uvek se pominje sa dozom strahopoštovanja i ponosa. To je slučaj zahvaljujući dokumentarnoj emisiji Insajder, čiji je autor upravo ona. Zahvaljujući Insajderu, Brankica Stanković je na zapadu stekla reputaciju najboljeg istraživačkog novinara na ovim prostorima. Malo je poznato da iza Brankice Stanković i njenog projekta stoji mračna prošlost, kao i da je ona koristila veoma surove metode da dođe do svojih ciljeva, koji su uglavnom bili finansijske prirode.

Emitovanje Insajdera počelo je 2004. godine na televiziji B92, koja je, u to vreme, bila glavni američki satelit u Srbiji. Iako se Insajder uvek oslovljavao kao objektivna emisija istraživačkog tipa, svima je bilo jasno da je njen pravi cilj diskreditovanje američkih neprijatelja, nipodaštavanje nacionalnih interesa i blaćenje Srbije u celini. Brankica Stanković je ovaj posao obavljala više nego uspešno, pa je tokom godina dobila mnogobrojna priznanja i nagrade od strane zapada. Zato je u autošovinističkim krugovima ona danas uzor, ikona, a o njenom navodnom žrtvovanju zarad istine prepričavaju se maltene legende. Istina o ovoj novinarki sasvim je drugačija. Brankica Stanković je imala dobar izvor informacija, znala je u suštini sve što se dešava u zemlji, ali ove informacije koristila je primarno da se obogati. Naime, malo je poznato da je Stanković doslovce reketirala ljude o kojima je znala kompromitujuće informacije. Ona je praktično ubeđivala svoje „žrtve“ da kupe njenu tišinu.

Na upravo ovakav način je, pre 15 godina, Brankica Stanković pokušala da reketira jednog poznatog političara, koji je i danas aktivan na političkoj sceni Srbije (ime poznato redakciji). Stanković je tada imala veoma kompromitujuće informacije u vezi dotičnog političara, ali mu je otvoreno rekla da ih neće iznositi u javnosti ako joj na račun bude uplaćena određena svota novca. Pošto je političar ovu ponudu odbio, Brankica Stanković je počela da uređuje emisiju upravo o njemu. Međutim, Stanković je kasnije saznala da je političar snimio razgovor u kojem ga ona reketira, pa je zato obrisala svaki trag emisije koja se bavila njegovim aferama, strahujući da bi političar mogao da joj se osveti. Navodno je dotična epizoda Insajdera bila u potpunosti snimljena, montirana i spremna za emitovanje, ali je u poslednjem momentu povučena, zato što je bilo jasno da bi vrlo brzo na naslovnim stranama svih dnevnih novina bila otkrivena surova istina o njenoj autorki.

Ubrzo su sve afere dotičnog političara „zaboravljene“ i on nikad nije spomenut u bilo kojoj emisiji Insajdera. Nije poznato koliko je tačno javnih ličnosti Brankica Stanković reketirala na ovakav način, ali zna se da je ona vrlo selektivno izbacivala informacije u javnost. Tokom prve decenije 21. veka glavna tema njenih emisija uglavnom su bili tadašnji opozicioni političari ili klišeizovane „mračne devedesete“. U modernom izdanju Insajdera, sa druge strane, na meti je sadašnja vlast. Ovakav licemeran način izveštavanja doprinosi teoriji da se u emisijama Brankice Stanković nalaze samo ljudi koji ne mogu ili ne žele da plate njenu tišinu. Mit o Brankici Stanković još uvek je poprilično jak. Insajder danas ima svoj sajt, a emisije se često emituju na luksemburškoj N1 televiziji. Međutim, neophodno je znati da je Brankica Stanković pre svega mafijaš, „reketaš“, a da je najmanje istraživački novinar. Njoj nije stalo do istine i objektivnosti, već isključivo do bogaćenja na ćutnji. Iz ovog razloga Brankica Stanković je, u najmanju ruku, saučesnik zapadnih sila u uništavanju Srbije.

izvor i foto: Prismotra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons