Uncategorized

K. MITROVICA: FORMIRAN PRAVNI TIM ZA POMOĆ GRAĐANIMA KOJIMA KOSOVSKE INSTITUCIJE OSPORAVAJU VLASNIŠTVO NAD STANOVIMA

U posledenjih mesec dana, značajno je povećan broj građana Kosovske Mitrovice, ali i ostalih opština na severu Kosova i Metohije, kojima kosovske institucije, u predmetu diskriminacije,   spore vlasničko pravo nad stanovima koji su se nekada nalazili u društvenom vlasništvu, a za koje sadašnji vlasnici tvrde da imaju svu potrebnu dokumentaciju koja to pravo dokazuje. Rešenja kojima se građanima srpske nacionalnosti spori vlasništvo, svoje utemeljenje, nalaze u tvrdnji da prethodni korisnici stana, nisu mogli da otkupe stan jednostavno zato što su bili Albanci, te se u tom smislu pozivaju na Zakon o diskriminaciji.

Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM odobrile su formiranje pravnog tima , koji će građanima biti na usluzi sve vreme. Takav tim, formiran je danas u Kosovskoj Mitrovici, i tom prilikom održan je i prvi sastanak sa građanima koji imaju ovaj problem.

Osnovni pravni savet svim građanima kojima se u bilo kom trenutku, bilo ko pojavi na vratima sa rešenjem o iseljavanju, ili bilo kakvim sumnjivim dokumentom kojim mu se spori vlasničko pravo, glasi: Ne potpisujte ništa i nikako ne pristajte na kompenzaciju, bez konsultacija sa pravnikom.

U međuvremenu, advokatski tim će već koliko u petak, na sastanku sa ovim građanima,  svaki slučaj zasebno pretresti, i u daljem periodu, svaki od njih biće tretiran ponaosob, jer se svaki od njih nalazi u različitoj fazi postupka, a i nemaju svi isti problem.

Jelena Radojević  jedan je  od građana koji se nalazi u ovoj nimalo lakoj situaciji. Naime, njen otac je kao dugogodišnji radnik, potpisao sa Trepčom Ugovor o otkupu stana u ulici Kralja Petra I, pre 1999. godine. Iako pravno gledano, tu nema nikakvih problema, jer imaju svu urednu dokumentaciju, ipak su se, kako kaže, našli u situaciji da ih neko, nakon dvadeset godina, izbacuje iz njihove kuće.

„Oni pokušavaju da nas isteraju i mi smo se danas okupili ovde da vidimo  šta možemo da uradimo po ovom pitanju i da vidimo kako država Srbija može da nam pomogne“ rekla je Radojević.

Kako kažu u Opštini Kosovska Mitrovica, građani neće snositi troškove pravne pomoći i zastupništva.  

Prema rečima predsednika Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, Opštinska  pravna služba je dosad evidentirala blizu 240 takvih slučajeva. Najčešće žrtve ovog postupka su vlasnici Trepčinih stanova, zasad njih oko 60,  kako onih koji su stan otkupili pre 1999. godine, tako i oni koji su otkupom, pravo vlasništva, stekli nakon ratnih dešavanja. Među oštećenim građanima, pojavljuju se i vlasnici stanova koji su se u trenutku otkupa, nalazili u vlasništvu Opštine Kosovska Mitrovica, Pošte, Vojske Srbije, policije, preduzeća „Luks“ itd.

„Optimisti smo da ćemo, timski, uspeti da otklonimo ove probleme dogovorom. Ovo je veliki pritisak na vlasnike tih stanova.  Verujemo da postoji politička volja i u Kosovskoj poverilačkoj agenciji da prihvati da ono što je otkupljeno legalno, ne može da se menja. Mi hoćemo da na transparentan način uđemo u dijalog o tzv. spornim stanovima, mada mi ne vidimo ništa sporno u tome. Srbija stoji iza svakog vlasnika stana i nećemo dozvoliti da se pritisak nastavi“ rekao je Spirić.

Pravnik u RHMK „Trepča“ Ljiljana Ljumović kaže da u slučaju Trepče ne može da se govori ni o kakvoj diskriminaciji, jer su uvek postupali u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima, a od preko 2000 stanova koji su bili u Trepčinom vlasništvu, čak 600 njih su otkupili Albanci, dok pravo svojine bez otkupa ima  300 njih, takođe albanske nacionalnosti.

„U tom smislu oni su bili potpuno isto tretirani kao svi ostali građani Srbije. Taj diskriminatorski stav  i zakon na koji se pozivaju albanske institucije i  Agencija za privredne registre, oštećenima ne dozvoljava čak ni pravnu zaštitu pred sudom. Mi ćemo se, kao pravni tim, angažovati na zaštiti prava svih ovih građana ovde “ rekla je Ljumović.

„Najvažnije je da ništa sami ne potpisuju i da nikako ne pristaju na kompenzaciju“ poručila je pravnica.

Svi građani koji se susreću sa ovakvim problemom, trebalo bi da se u najkraćem roku, jave Pravnoj službi Opštine u kojoj se nalaze, kako bi ostvarili pravo na stručnu pomoć i kako se ne bi desilo da u neznanju, potpisujući nešto što ne razumeju, daju legitimitet odluci koja je u većini slučajeva, mimo zakona.

Pravni tim, koji je danas ustanovljen u Kosovskoj Mitrovici, čine advokati Dejan A. Vasić, Miro Delević i Miloš Delević a pored njih očekuje se i učešće eminentnih pravnih stručnjaka iz Beograda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *