ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

JUČE JE OTKAZAN KONKURS ZA UČENIKE, ZA NAJBOLJE KNJIŽEVNO ILI UMETNIČKO DELO POD NAZIVOM “OTADŽBINA I SLOBODA – PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST”

      Juče je otkazan konkurs za učenike, za najbolje književno ili umetničko delo pod nazivom “Otadžbina i sloboda – prošlost, sadašnjost i budućnost”, koji je devetu godinu zaredom trebalo da bude sproveden u Surdulici. Objavljivanje konkursa izazvalo je nezadovoljstvo i ogorčenje, kako u javnosti u Bugarskoj tako i kod bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Ukidanje konkursa je omogućeno kao rezultat snažnog delovanja i koordinacije zamenika premijera za reforme pravosuđa i ministra inostranih poslova Bugarske Ekaterine Zaharieve i bugarskog ambasadora u Srbiji Radka Vlajkova.

Organizator tradicionalnog konkursa ove godine bila je tehnička škola “Nikola Tesla” u Surdulici, zajedno sa Vranjskom eparhijom Srpske pravoslavne crkve. Poziv za učešće dostavljen je svim školama u Srbiji, uključujući i regione sa bugarskim stanovništvom i škole u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini i škole srpske dijaspore.

Ovogodišnja tema takmičenja bila je “Besmrtna svetlost mučenika osvetljava naš put.” U obrazloženju direktora škole “Nikola Tesla”, se navodi da je takmičenje organizovano povodom “prve proslave novokanonizovanih svetih mučenika Surdulice i datuma prenosa svetinja u kosturnicu u Surdulici.” U pismu je nazznačeno i da su “sveti mučenici u Surdulici ubijeni u bugarskim zločinimaa tokom Drugog svetskog rata na teritoriji jugoistočne Srbije, Vardarske Srbije, na Kosovu i u Surdulici , koja je predstavljala centralno mesto za masovno streljanje od 1915. do 1918. godine.”

 

foto: arhiva RT Caribrod

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *