ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

IZLOŽBA SKULPTURA AUTORA NIKOLE ANTOVA

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ sinoć je otvorena izložba skulptura autora Nikole Antova. U pitanju su radovi umetnika koji je dao veliki doprinos popularizaciji vajarstva u Nišu.Njegovo stvaralaštvo, posebno od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka pripadalo je glavnim tokovima razvoja srpske skulpture. Autor izložbe i monografije je istoričar umetnosti Milica Todorović, koja je sačinila i izbor skulptura.

Izložba je retrospektivnog karaktera, a čini je 30 skulptura iz zbirki Narodnog muzeja u Nišu, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i porodične kolekcije. Milici Todorović nikako nije bilo lako da napravi izbor skulptura iz velikog opusa Nikole Antova.

Za pedeset godina stvaralačkog rada Nikola Antov je realizovao više od tri stotine skulptura. Antov je diplomirao najpre na Višoj pedagoškoj školi , a potom i na Vajarskom odseku Akedemije likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1962. do penzionisanja 1998. godine bio je zaposlen u Narodnom muzeju u Nišu kao konzervator. Realizovao je deset samostalnih izložbi. Izlagao na 119 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba će biti otvorena do 30. avgusta.

B.L.

foto i video: Luka Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *