ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

IZLOŽBA I PREDAVANJE O ŽIVOTU IVE ANDRIĆA

Na današnji dan 1961. godine Ivo Andrić je od Švedske kraljevske akademije dobio Nobelovu nagradu za književnost. Povodom jubilarne 60-e godišnjice, za učenike četvrtog razreda Gimnazije, Narodna biblioteka Detko Petrov je organizovala izložbu i predavanje o životu i radu nobelovca.

Ivo Andrić, jedan od naših najvećih pisaca je na današnji dan postao dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Iako se Andrićevo ime nekoliko puta nalazilo na užem popisu kandidata za Nobela, tek 1961. je postao laureat nagrade. ”Svake godine, uoči godišnjice najvažnijeg događaja za našu kulturu, sa zadovoljstvom organizujemo izložbu u čast našeg nobelovca,“ rekla je Dragana Pešaković, urednica kulturno-javne i izdavačke delatnosti biblioteke.

Celokupan novčani iznos Nobelove nagrade, Andrić je donirao za razvoj bibliotekarstva u Bosni. Prošlo je šest decenija pošto se Andrić, delom “Na Drini ćuprija” i svojim sveukupnim književnim radom, upisao među dobitnike. Do dan danas je ostao jedini naš pisac na toj listi.  „Kako je živeo, a pre svega šta nam je sve ostavio, podsećamo se svake godine na današnji dan, rekla je Pešaković.

Malo je pisaca koji ostaju jednako savremeni i uvek aktuelni. Vremena se menjaju, ali neke vrednosti, kao što su Andrićeva dela, prevedena na više od 50 jezika, ostaju, čitaju se i prepričavaju, rečeno je na otvaranju izložbe.

D.V.

foto: Danijel Zarkov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *